Wilt u weten hoe de hartstocht en de hersenen samenwerken?

Passie en liefde gaat dat eigenlijk nog na een lange periode in een romance?

De wetenschap kan veel, want ze heeft enkele interessante zaken ontdekt omtrent de diepe geheimen van een eeuwigdurende extreme en romantische liefdesbetrekking.

Een nieuwe studie dat gedrukt werd in het tijdschrift “Social Cognitive and Affective Neuroscience”, onderzocht, voor het eerst, die gebieden van de hersenen die worden geassocieerd met blijvende dromerige liefde.

De hersenscans van net verliefde stelletjes werden gematcht met die van koppels die al lang samen waren. Verwonderlijk of niet, beide doelgroepen tonen overeenkomstige scans van hersenen. Dit alles kan aanwijzen waarom sommigen aangeven dat jaren later de hartstocht nog steeds hoog oplaait.

Dr. B. Acevedo en Dr. A. Aron, beiden verbonden aan het departement Psychologie aan Stony Brook University legden zeven mannen en 10 vrouwen onder de scanner. Die koppels gaven aan nog steeds heel erg blij te zijn in hun romance.

Uit eigen ervaring:, dankzij een datingsite hebben we elkaar gevonden. Bezoek zeker eens Lovelab, een overzichtswebsite van Belgische website die datingdiensten aanbieden. De datingsite waar ik ervaring mee heb was Elitedating, klik door naar mijn Elitedating ervaringen.

Hartstocht duurt

Zelfs na jaren hoeft hartstocht helemaal niet te verkommeren. Dat zegt het onderzoek. Dr. A. Aron is duidelijk in zijn verklaring dat er heel wat gelijkenissen bestaan tussen jonge tortels en tortels die al jaren verzot op elkaar zijn. In een laatste studie toonde een bepaald hersengebied beduidend hogere activeit bij de deelnemers als zij beelden zagen van hun partner, dan bij het zien van beelden van een goede vriend of verre kennis.

Geld en drugs zijn verantwoordelijk voor het oplichten van dat hersengebied, alsook voor de aanmaak van dopamine. Motivatie en beslissingen nemen zijn ook zaken die duidelijk in dit hersenhelft terugkomen Een van de uitkomsten van dit onderzoek was dat dit hersendeel een kerntaak speelt als belonings-en motivatiemechanisme bij zowel paren die al lang samen zijn en nieuwe gevormde paartjes. Nog een prangende vraag.

Vrijen we vaker of minder?

ongetwijfeld ja! De seksuele frequentie was er nog steeds bij de deelnemers die al jaren een liefdesbetrekking hadden. En die hogere seksuele frequentie is gekoppeld aan activering in een bepaald hersengebied. Dit gebied is het linker voorkant van de hippocampus. Daarnaast geven de resultaten aan dat de deelnemers met een jarenlange liefdesbetrekking en die in een ondervraging (enquĂȘte) hoog scoorden op passie een verhoogde activiteit hadden in de achterste hippocampus.

Nabijheid en Eenheid

Het is duidelijk: de hersenen produceren dopamine in bepaalde hersendelen in dromerige liefdes Dit is belangrijk: het willen samensmelten met de ander en verlangen naar hartstocht van de ander zijn motivaties en beloningen die dus het hersendeel dat dopamine produceert helemaal aanspoort en prikkelt.

Bovendien, tijdens de blijvende liefde is wordt het dorsale striatum, het gebied van de hersenen betrokken bij motorische en cognitieve controle, geactiveert, wat suggereert dat gevoelvolle hartstocht een gericht doen en laten is.

Bij elkaar willen zijn en de ander extra verwennen zijn louter gedragingen die een beloning willen uitlokken. En dat gedrag kan best blijven voortduren in een langdurige romance.

Verknochting aan elkaar

De resultaten van de studie ontdekten een aantal fascinerende bevindingen over hechting. Dezelfde delen van het brein worden geactiveerd bij blijvende relaties en bij moederliefde. Dit gebeurt in breingebieden zoals de thalamus en de substantia nigra, die veel oxytocine en vasopressine receptoren hebben. Deze Oxytocine en vasopressine -receptoren zijn interessant omdat ze verbonden worden aan sociaal doen en laten, monogamie, en binding.

Je veilig voelen bij een ander

Er bestaat ook een connectie tussen die aanhoudende liefde en stress en pijn. Hechting is verbonden aan een gevoel van veiligheid, dat bewezen vorige experimenten. Dit onderzoek legt duidelijk de link bloot tussen hecthing en een vermindering van stress en pijn. Zich veilig en zeker voelen is belangrijk in een langdurige dromerige extreme relatie.

Dus wat hebben we begrepen?

Zowel nieuwe koppels als personen die al lang een betrekking hebben en waarbij beide doelgroepen veel passie aanwezig is tonen gelijklopende breinscans. Niet onbelangrijk passie en romantiek kan blijven in lange relaties En dat rigoureuze, gepassioneerde en aanhoudende hartstocht eigenlijk door dopamine wordt onderhouden en dat door aanhoudende beloningen.

De kern tot het begrijpen hoe langetermijn relaties met passie en veel hartstocht blijven voortduren is hiermee wat meer wetenschappelijk ondersteund. Onze hersenen bekijken langdurige hartstochtelijke hartstocht als een doelgericht doen en laten om beloningen te bereiken. Geborgenheid, rust, verbinding. Het zijn maar enkele van de beloningen. We versmelten daardoor stukje bij beetje met de ander Naarmate onze liefdesverhouding duurt groeien we naar elkaar toe, we worden hechter met elkaar. Zoals we weten zoeken de hersenen naar beloningen. Dus hou in de eerste plaats je partner blij zodat je liefdesverhouding en betrekking sterker wordt, en zo je hersenen getriggert worden om dopamine vrij te maken. Instant gelukskoffie dus.

Categories: dating

Tagged in: